Συνέντευξη εκπροσώπου μας στην εφημερίδα "Τύπος Θεσσαλονίκης" στις 18/3/2012

 

Μας εξόντωσε ο φετινός χειμώνας! Τεράστια τα προβλήματα στα νοικοκυριά

typos thessalonikisΤης ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΚΟΝΔΡΑΝΗ 

Ο χειμώνας που διανύουμε ήταν από τους πιο δύσκολους που έχει αντιμετωπίσει η χώρα και συγκεκριμένα η Βόρεια Ελλάδα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τα ελληνικά νοικοκυριά με ένα ακόμη έξοδο, αυτό της θέρμανσης. Στην σκληρή περίοδο της οικονομικής κρίσης και των ατελείωτων μειώσεων στους μισθούς και στις συντάξεις, δεν μας έφταναν τα χαράτσια που μας προσγειώθηκαν στο κεφάλι, ήρθε και η θέρμανση και μας αποτελείωσε. Τα ελληνικά νοικοκυριά αυτό το χειμώνα έπρεπε να δαπανήσουν ένα μεγάλο κονδύλι, για να έχουν ζέστη στο σπίτι τους! Ο «Τ.Θ.» επικοινώνησε με εταιρίες που αναλαμβάνουν και διαχειρίζονται τα οικονομικά και τα κοινόχρηστα μιας πολυκατοικίας και διαπίστωσε πως ο φετινός χειμώνας άφησε πολλά νοικοκυριά εκτεθειμένα στο κρύο και ανήμπορα να πληρώσουν.

«Οι άνθρωποι, που δεν έχουν να πληρώσουν, παρακαλούνε να μην κάνει κρύο»

Ο κ. Χρήστος Κλαμαριάς συνεργάτης της εταιρείας οικονομικής διαχείρισης κοινοχρήστων «Διαμάντι» δήλωσε στον «Τ.Θ.» πως υπάρχουν πολυκατοικίες οι οποίες έχουν διακόψει το πετρέλαιο γιατί οι ένοικοι δεν έχουν πληρώσει το πρατήριο υγρών καυσίμων που τους προμηθεύει. «Το φυσικό αέριο κόβεται αν δεν το πληρώσεις. Υπάρχει φέτος μια σχετική ελαστικότητα σε σχέση με πέρυσι στο αέριο, αλλά στον 2ο λογαριασμό το κόβουν», εξήγησε και πρόσθεσε: «Αυτοί οι άνθρωποι, που δεν έχουν να πληρώσουν, παρακαλούνε να μην κάνει κρύο. Βρίσκονται στο έλεος…».

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κοινό ταμείο. Εφόσον δεν υπάρχει στις πολυκατοικίες, για να συμπληρώνουν αυτά που υπολείπονται, αναγκαστικά το αέριο και το πετρέλαιο κόβεται από όλους! Πρόβλημα υπάρχει επίσης και με τους ανελκυστήρες. Ο κ. Κλαμαριάς, είπε πως δεν υπάρχει φορέας στη χώρα που να ελέγχει τους ανελκυστήρες, ενώ κάτι τέτοιο ισχύει και στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόζεται. «Ευτυχώς που υπάρχουν οι συντηρητές και ενημερώνουν για τις επισκευές, αλλά και πάλι ο κόσμος δεν έχει τα χρήματα για να πληρώσει καθώς μόνο για το συνεργείο χρειάζονται 250 ευρώ περίπου, για να ελέγξουν τον ανελκυστήρα και μετά από αυτό θα δουν αν μπορέσουν οικονομικά να περάσουν και στις επόμενες διαδικασίες. Πολλές πολυκατοικίες υπάρχουν που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ευτυχώς όσον αφορά το αστικό κομμάτι οι ανελκυστήρες είναι ασφαλισμένοι».

Πώς βοηθούν όμως οι εταιρίες κοινοχρήστων τους ενοίκους; «Εμείς βοηθάμε με δυο τρόπους. Εκδίδουμε τα κοινόχρηστα τους, κατανομή και μηχανογράφηση εντύπων δηλαδή και αναλαμβάνουμε και την οικονομική διαχείριση. Δηλαδή παίρνουμε το ταμείο της πολυκατοικίας και έπειτα ξοφλάμε όλους τους λογαριασμούς της».

«Έχουν αυξηθεί αυτοί που δεν πληρώνουν»

Ο «Τ.Θ.» μίλησε και με ακόμη ένα γραφείο οικονομικής διαχείρισης κοινοχρήστων και συγκεκριμένα το ΕΞΠΟ και με τον συνεργάτη της εταιρείας κ. Χρήστο Ουργαντζίδη, ο οποίος πρόσθεσε πως ο αριθμός των ατόμων που δεν πληρώνουν τα χρέη τους στις πολυκατοικίες έχει αυξηθεί. «Δεν βάζουν πλέον πετρέλαιο, το έχουν κόψει, όπως επίσης και το φυσικό αέριο. Φέτος παίρνουν τηλέφωνο εμάς τις εταιρίες και μας ενημερώνουν ότι η τάδε οικοδομή έχει πρόβλημα και θα τις κόψουμε το αέριο. Μας προειδοποιούν φέτος, σε σύγκριση με πέρυσι που το κόβανε κατευθείαν», δήλωσε.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν επίσης και με τα έξτρα έξοδα της πολυκατοικίας όπως οι ανελκυστήρες, αλλά όπως είπε ο κ. Ουργαντζίδης, το μεγάλο πρόβλημα είναι η ασυνεννοησία και η αδιαφορία για τα ίδια τους τα σπίτια και κυρίως όταν αυτά είναι ξενοίκιαστα. «Δεν τους απασχολεί καθόλου τι θα απογίνει το σπίτι και η ίδια η πολυκατοικία. Είναι λυπηρό», σημείωσε.

«Έβαλα από την τσέπη μου χρήματα για να έχει η πολυκατοικία πετρέλαιο»

Από την πλευρά της, η κα. Γεωργία Αναστασιάδου, σύζυγος του διαχειριστή σε πολυκατοικία του Ευόσμου μιλώντας στον «Τ.Θ.» είπε πως καθυστερούν κάποιοι να πληρώσουν, με αποτέλεσμα να μην έχουν πετρέλαιο για να ζεσταθούν. «Αναγκάστηκα πέρυσι να βάλω και από την τσέπη μου χρήματα για να συμπληρώσω αυτά που λείπανε από τους λογαριασμούς. Φέτος δεν έχω αυτήν την δυνατότητα. Δυστυχώς όταν κάποιοι καθυστερούν να πληρώσουν καθυστερούν και όλα τ’ άλλα στην οικοδομή. Όλα πάνε πίσω», κατέληξε.


[πηγή]